PowerPoint

PowerPoint is hét presentatie programma voor de Windows omgeving. Behalve voor presentaties kan je het programma voor allerlei doeleinden inzetten. Regelmatig wordt het gebruikt voor leaflets, posters en brochures. Voor klanten vervaardig ik templates, maar maak ook complete presentaties op.

Templates

Ik bouw templates (sjablonen) voor PowerPoint op basis van een ontwerp. Ik hou daarbij rekening met de (on)mogelijkheden van het programma. In elke template breng ik een eigen kleur- en fontthema aan. Hiermee wordt de huisstijl van een bedrijf extra geborgd.

Presentaties opmaken

Het opmaken van een complete presentatie met beelden, grafieken, tabellen is iets wat ik graag voor je verzorg. En dan het liefst op basis van een template die ik zelf gemaakt heb.


Extra informatie

Beeldverhouding

De beeldverhouding 16:9 is de meeste de meest gebruikte beeldverhouding voor PowerPoint presentaties. De beeldverhoudingen 4:3 en 16:10 horen ook tot de standaard instellingen van PowerPoint, maar worden minder gebruikt.

Afmetingen in centimeters

PowerPoint werkt met centimeters en niet met pixels. Voor het ontwerp van een presentatie in Illustrator of InDesign gebruik je de volgende afmetingen:

  • 16:9 = 25,4 x 14,29 cm
  • 4:3 = 25,4 x 19,05 cm
  • 16:10 = 25,4 x 15,88 cm

Resolutie

De minimale resolutie voor afbeeldingen is 72 dpi. Het beste resultaat bereik je met een resolutie van 150 tot 300 dpi. Dit hangt ook af van de afbeelding. Voor een foto is 150 dpi genoeg, 300 dpi is vereist voor logo’s en andere grafisch afbeeldingen.

Bestandsformaten

PowerPoint kan met een hoop bestandsformaten uit de voeten. Ik beperk het tot het PNG en JPG formaat. JPG voor foto’s en PNG voor grafische afbeeldingen.

Kleuren

PowerPoint is gemaakt voor presentaties op beeldscherm. Het is dus logisch dat kleuren in RGB worden opgeslagen. Voor een presentatie kan je maximaal 8 eigen kleuren gebruiken. Twee kleuren voor tekst en zes accentkleuren.

Paginanummering

Op iedere dia/slide kan automatisch een paginanummer verschijnen. Kwestie van in de Kop- en voetteksten sectie het vakje bij paginanummers aan te vinken. Het automatisch optellen van het totaal aantal dia’s (pagina 1 van X) in de presentatie is niet mogelijk.

Ontwerp ideeën uitzetten

Vind je de ontwerpideeën van PowerPoint ook zo irritant? Je kan ze uitzetten:

Windows
Ga naar Bestand > Opties > Algemeen > PowerPoint Designer en zet het vinkje uit bij ‘Automatisch ontwerpideeën weergeven.’

Mac
Ga naar Voorkeuren > Algemeen > PowerPoint Designer en zet het vinkje uit bij ‘Automatisch ontwerpideeën weergeven.’

Stijlen voor tekst

PowerPoint werkt niet met aparte (tekst) stijlen voor tekst zoals Word of InDesign. De stijlen zijn gekoppeld aan standaard tekst kaders. Zo bestaat er aparte kaders voor de titel, ondertitel, voettekst, datum, paginanummer, bijschrift en platte tekst (met bullets of nummering).