InDesign

InDesign is het programma dat ik veel en graag inzet voor de opmaak en productie van grafisch werk. Het programma is robuust en flexibel en je kunt er alles in kwijt. De export functies zijn geweldig.En je kunt op de pixel nauwkeurig werken.  Daarnaast werkt InDesign perfect samen met Illustrator.

Opmaak

Van een simpel visitekaartje tot een compleet jaarverslag met tientallen tabellen. InDesign is voor veel uitingen geschikt. In mijn documenten breng ik een duidelijke structuur aan met basispagina’s, verschillende lagen, alinea- en tekenstijlen voor tekst, kleurstalen en stijlen voor tabellen en objecten.

Templates

Op basis van jouw ontwerp maak ik graag een template in InDesign. Die template wordt voorzien van alle functies als sectiemarkeringen, inhoudsopgave, verankerde objecten, objectstijlen, tabel- en celstijlen en natuurlijk een ruime selectie alinea- en tekenstijlen. Eventueel bouw ik het zo op dat je pdf output aan de eisen voor Toegankelijkheid voldoet. En als het nodig leg ik je graag uit hoe het werkt en waar je op moet letten.

XML

InDesign kan goed met XML overweg. Door de koppeling van een database output aan een InDesign document met een goede XML structuur kan een productie snel opgemaakt en gewijzigd worden. Het aanbrengen van die structuur is een eenmalige handeling. De tijd die daarmee gemoeid is hangt af van het ontwerp en de wensen van de klant. Als de XML structuur er staat is de opmaak van bijvoorbeeld een catalogus een klein kunstje.


Extra

Corrigeren

Opmaken zonder correctieronde(s) bestaat helaas niet. Maar je maakt het je zelf veel makkelijker als je de correcties van achter naar voren in je document uitvoert. De uitgevoerde correcties hebben dan geen invloed op het beeld en de structuur van de pagina daarvoor.

Visuele controle

Soms komt het voor dat je verder moet met een InDesign bestand van een ander. Ben je benieuwd wat de structuur is en hoe stijlen zijn toegepast? Open een stijl en verander de tekstkleur (in bijvoorbeeld magenta). Hierdoor krijg je snel door hoe een bestand in elkaar zit.

Kleurprofielen

Op www.printarena.nl vind je altijd de laatste versies van de kleurprofielen. Daarnaast geeft deze site een hoop technische informatie.

Objectstijlen

Heb je nog nooit met objectstijlen in InDesign documenten gewerkt? Dan raad ik je aan om je in daarin te verdiepen. Vooral voor repeterende elementen in je layout zijn deze stijlen geweldig. Kadertekstjes op een gekleurd fond met dropshadow en vaste omloop – je past het zo aan voor het hele document.

Beelden uitsnijden