PowerPoint

PowerPoint is hét presentatie programma voor de Windows omgeving. Behalve voor presentaties wordt het gebruikt voor posters en brochures. Voor klanten vervaardig ik templates, maar maak ook complete presentaties op.

Templates

Ik bouw templates (sjablonen) voor PowerPoint op basis van een ontwerp. Ik hou daarbij rekening met de (on)mogelijkheden van het programma. In elke template breng ik een eigen kleur- en fontthema aan. Hiermee wordt de huisstijl van een bedrijf extra geborgd.


Extra

Beeldverhouding

Het 4:3 formaat is nog steeds de meest gebruikte beeldverhouding voor PowerPoint presentaties. De beeldverhouding 16:9 en 16:10 horen ook tot de standaard instellingen van PowerPoint, maar worden minder gebruikt.

Formaten in centimeters

PowerPoint werkt met centimeters en niet met pixels. Voor het ontwerp van een presentatie in Illustrator of InDesign gebruik je de volgende maten:

  • 4:3 = 25,4 x 19,05 cm
  • 16:9 = 25,4 x 14,5 cm
  • 16:10 = 25,4 x 15,88 cm
Resolutie

De minimale resolutie voor afbeeldingen is 72 dpi. Het beste resultaat bereik je met een resolutie van 150 tot 300 dpi. Dit hangt ook af van de afbeelding. Voor een foto is 150 dpi genoeg, 300 dpi is vereist voor logo’s en andere grafisch afbeeldingen.

Bestandsformaten

PowerPoint kan met een hoop bestandsformaten uit de voeten. Ik beperk het tot het PNG en JPG formaat. JPG voor foto’s en PNG voor grafische afbeeldingen.

Kleuren

PowerPoint is gemaakt voor presentaties op beeldscherm. Het is dus logisch dat kleuren in RGB worden opgeslagen. Voor een presentatie kan je maximaal 8 eigen kleuren gebruiken. Twee kleuren voor tekst en zes accentkleuren.

Paginanummering

Op iedere dia/slide kan automatisch een paginanummer verschijnen. Kwestie van in de Kop- en voetteksten sectie het vakje bij paginanummers aan te vinken. Het automatisch optellen van het totaal aantal dia’s (pagina 1 van X) in de presentatie is niet mogelijk.